Дринска регата

Организатори манифестације Дринска регата у Бајиној Башти и за оволетње окупљање од 19. до 23. јула најављују највећу „журку“ на води, садржајан програм, добар провод, забаву за све узрасте, добру храну и гостопримство које никад не изостане у овом крају.

Ове 2023. године биће то 29. регата по реду, на којој је до сада, према процени, било око 20.000 учесника. Али се тих дана у Бајиној Башти окупи више десетина хиљада посетилаца из околине, других градова из Србије, па и шире. Током година расла је и популарност регате па је то већ низ година садржајна манифестација која траје четири-пет дана испуњена богатим програмом.

У спомен дринским сплаварима

Идеја за организовање спуста сплавовима и чамцима низ Дрину, од Хидрелектране у Перућцу до Рогачице, први пут је реализована 1994. године у знак сећања на дринске сплаваре који су деценијама, све до изградње бране у Перућцу, низ реку транспортовали стабла дрвећа све до Београда.

Био је то најјефтинији начин транспорта, а раних деценија мало је било других могућности. Вредело је сачувати сећања на ове веште, храбре људе, пореклом углавном из ових крајева, а уједно чување традиције повезати са атрактивном туристичком понудом која је временом израсла у једну од највећих и најпосећенијих туристичких манифестација у Србији.

Панорама Ужица

Програм манифестације

На официјелном сајту regata.rs организатори најављују конкретан програм за сваку регату, али уобичајено је да првог дана манифестација крене отварање Сајма сувенира, домаће радиности, меда и ракије. Бројни штандови распоређени су на шеталишту главне улице у Бајиној Башти.

Усталило се и такмичење у припремању рибље чорбе у Перућцу, обично четвртком поред реке Врело, а уз такмичара се окупе бројни посетиоци да уживају у укусно припремљеној чорби.

Манифестацију прати и више програма за децу, тако да ни најмлађи нису ускраћена за добру забаву.

Дринска регата је препознатљива и по концертима поред реке Дрине на којима су до сада наступале највеће естрадне звезде.

Главни догађај је сама регата, односно спуштање сплавовима и чамцима низ Дрину, која се увек одржава суботом, треће седмице у јулу. Пријављивање пловила и учесника је до 10.30 али се препоручује да се крене раније јер су гужве велике. А кад се у 11 часова крене низ Дрину, почиње незаборавна авантура. Може се слободно рећи да је то највећа „журка“ на води, са трубачима, песмом, игром и понеком капљицом не само из воде.

Финале је суботом увече на већ чувеном музичком фестивалу Мост фест на плажи Рача, на коме су до сада наступали Здравко Чолић, Тони Цетински, Владо Георгиев, Бајага и Инструктори, Амадеус бенд, Атомско Склониште, ЈУ група, Дивље Јагоде, Рибља чорба, Ван Гог, Дадо Топић, ФИЛМ, Партибрејкерси, Црвена Јабука, Неверне бебе, Електрични оргазам, Забрањено пушење, Хладно Пиво, Кербер, Београдски синдикат и многи други.

Награде

Фотографије Туристичке организације Тара-Дрина

Квалитет Дринске регате потврђују најзначајнија признања у туризму у Србији, а међу њима су „Туристички цвет 2016“ који додељује Туристичка организација Србије за најбољу туристичку манифестацију у земљи и награда „Најбоље из Србије 2016“ од Привредне коморе Србије и Министарства трговине, туризма и телекомуникација за најбољу туристичку манифестацију у функцији промоције Србије.

Највећи карневал на води очекује вас ове 2023. од 19. до 23. јула. Организатори обећавају још једну Дринску регату за незаборав!

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *