„Жестивал“ – ужички фестивал природе и културног наслеђа

Један град чини градом његова стварност али и митови о његовог прошлости. Један град чине улице, тргови, библиотеке, музеји, галерије… Град чине улице и сокаци, људи и њихове приче које међусобно стварају. Све то заједно чини дух једног града, а ако нестане дух једног града, онда град постаје град духова – речи су Бранислава Митровића, председника Организационог одбора „Жестивала“, Међународног фестивала природе и културног наслеђа у Ужицу.

„Жестивал“ се темељи на најбољој традицији града на Ђетињи, вреднованој доприносом данашњих генерација које овим фестивалом показују нова богатства града на културном, привредном и туристичком плану.

Манифестација је први пут одржана 2006. године као фестивал воћних ракија, са циљем да промовише квалитетне, аутентичне домаће производе и допринесе њиховој видљивости и препознатљивости на глобалном тржишту.

Обновљен је 2016. године са ширим циљем истог карактера – показати све вредно што обележава овај тренутак града и афирмише природу и културно наслеђе. И потврђује трајност опредељења да и нови дани буду достојни сећања нових генерација Ужичана, таквих рођењем, али и радом и стварањем, за још богатију материјалну и духовну ризницу свога града.

Ову идеју организатори обједињују поруком: Традиција је све оно најбоље из прошлости што ће преживети данас и дочекати сутра. Кад то сутра постане јуче и оно ће за неко ново сутра црпети снагу из најбоље традиције.

Стари град Ужице

Овакву амбицију прати и програмско богатство фестивала – промотивни и едукативни садржаји, културно-уметнички програм (концерти, књижевне вечери, изложбе), увек пожељна валоризација великих дела која обележавају историју града, као путоказ да се смело и зналачки закорачи у неизвесност убрзаног времена.

„Боемско вече“ је дуг ужичким легендама којима је „боемија постала филозофија, мерни инструмент вредности и издржљивости“, са неодољивим шармом градских кафана и уживања у разговору и дружењу.

„Жестивал“ је прилика је да се још једном покаже лепота Старог града, скоро обновљеног симбола вековног опстанка Ужица на литици историје, ратова и друштвених мена. Да се на осам векова трајања Беле цркве Каранске жупана Брајана подсетимо да има идеја и посвећености које никакви зуби времена и непријатеља не могу саломити.

Дани „Жестивала“, крајем августа, дани су пријатељства и дружења, окупљања на лепим догађајима који успуњавају програм сваког новог издања ове значајне манифестације Града Ужица и станара његове садашњости!

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *