Ранчеви за дигиталне номаде

Ваш посао је увек уз вас / Foto Unsplash

Данас добро знамо какву је револуцију унела рачунарска технологија у наш свакодневни живот. И повезивање на интернет – вавилонску библиотеку људског стваралаштва и забаве сваке врсте.  

На фотографијама из неких ранијих деценија виђамо писце, уметнике, како носе фасцикле са пуно папира, неки блок, чак и књигу, све оно што мисле да би им тог дана могло затребати. Данас све то и много више стане у електронску фасциклу звану лаптоп.

Бројне нове професије подразумевају лаптоп као алат, тачније колекцију алата, неопходних за испуњење задатака на послу, за комуникацију, размену идеја, података, пројеката. Тако да је неопходно да лаптоп буде свакодневно уз вас, често и као канцеларија у кафићу у коме лежерно обављате послове.

И ту долазимо до теме ове приче – како носити лаптоп? Направљени су од финих материјала, осетљиви на оштећења споља и унутра, тако да их треба носити заштићене, а опет са лакоћом која најмање оптерећује. Довољне су мале торбе да их носимо заштићене, али су ту и остале ствари потребне током пословног дана. Значи треба имати праве торбе какве су пословни људи увек носили, само са посебним одељком за лаптоп.

Временом је све више ствари корисно имати са собом, па је онда првобитна идеја ранчева који се носе на једном или оба рамена, обично за спорт, излете, планинарење, полако ушла у употребу и за дечије ранчеве за школу и за пословне ранчеве.

Пословни ранчеви су данас сасвим прихваћени у пословном свету, мада још увек класичне пословне торбе имају своје поклонике, пре свега код старијих генерација. И ту је нађено средње решење па пословне торбе или имају каиш за ношење преко рамена или, што је још новија појава, могу се носити и у руци као торба и на раменима као ранац. Али у свакој варијанти своје обавезно место има лаптоп. 

Панорама Ужица

Торбе за лаптоп или ранчеви за лаптоп?

Основна намена и торби и ранчева за лаптоп је иста – носити лаптоп свакодневно уз себе, јер то условљава посао или нека друга потреба. Ипак постоје разлике које се односе на пословни стил, облик, практичност и начин ношења.

  • Торба за лаптоп је обично равних линија, чува своју елеганцију па је ближа изгледу класичних торби које су се звале актовке и у њима су ношени документи, фасцикле и друге ствари за посао. Има и ручку и нараменице за ношење преко рамена. Једно време биле су у моди торбе за лаптоп са једним ременом за ношење о једном рамену, али се показало да угрожавају правилно држање тела, кривљење на једну страну, па сада углавном ранчеви имају две нараменице за ношење на оба рамена.
  • За разлику од торби, ранчеви за лаптоп имају облик ранца са две нараменице, мање полажу на елеганцију, а преферирају практичност, па најчешће имају додатне траке за подешавање и бољу удобност приликом ношења на леђима.
  • У погледу простора за смештање ствари, торбе за лаптоп својим дизајном задржавају елеганцију облика и предност дају ношењу пре свега лаптопа, а у неколико мањих преграда или џепова остаје мање простора за друге предмете. 
  • Ранчеви за лаптоп имају сигурно место за лаптоп, али и више преграда и џепова за остале ствари као што су књиге, блокови, фасцикле, прибор, али и друге често потребне ствари као што је на пример кишобран или танка непромочива кабаница.

Ношење торби за лаптоп изгледа сасвим природно и када се носе преко рамена или у руци, јер имају ручку као и класичне торбе.

Ранчеви за лаптоп су дизајнирани за ношење на леђима, са ојачањем на месту где належу на леђа, а то је обично у доњем леђном делу. То омогућава равномерну расподелу тежине и већу удобност, нарочито ако се носе теже ствари. Ранац је обично од чвршћег материјала него торба, тако да има и бољу заштиту лаптопа од могућих удараца.

По изгледу разлика је видљива – торбе за лаптоп су ближе класичном поимању пословног, формалнијег, док ранчеви за лаптоп могу да варирају од онога што подразумева енглески термин casual, дакле, лежерније, неформалније, опуштеније, до спортског стила.

Зато су торбе за лаптоп прихватљивије ако их користите за професионалне и пословне сврхе, а са ранчевима можете и на факултет, путовање, у свакодневним приликама када вам затреба лаптоп.

То да ли носите торбу или ранац за лаптоп донекле говори о вама, који стил преферирате, о вашим потребама и слично. Али једно друго не искључује. За свакодневно коришћење за посао можда ћете предност дати торби јер је елегантнија, не морате носити превише ствари, али ако идете на путовање онда можда имате ранац у који може стати пуно више ствари, поред лаптопа, које вам могу затребати током дана.

Шта су паметни ранчеви за лаптоп

Паметни ранчеви за лаптоп су модерна варијанта ранчева који имају уграђене електронске компоненте као што су пуњива батерија (power bank), USB прикључци и каблови, bluetooth или бежична повезаност, LED светиљке, неки од тзв. паметних закључавања.

На њима су додатни џепови за ношење тих уређаја (таблети, паметни телефони, пуњачи, екстерни хард дискови) и за друге додатке (мишеви, USB уређаји, меморијске картице).

Већина паметних ранаца има уграђену пуњиву батерију (или могућност уградње) коју напуњену можете користити да пуните своје мобилне уређаје, као што су паметни телефони, таблети или лаптопови, док сте у покрету.

На овим ранчевима су изведени конектори за повезивање на пример мобилног телефона, који се пуни преко батерије која је унутра, али вам је доступан за нормалну комуникацију.

Предност bluetooth повезаности са паметним телефоном даје додатну сигурност да ранац нећете узгубити.

Функција LED светиљки је да осветлите унутрашњост ранца у мраку или у условима недовољне видљивости.

Доста је урађено и на повећању безбедности паметних ранчева за лаптоп који имају неку од опција за безбедносно закључавање, као што су биометријски отисак, PIN код или апликација за откључавање ранчева.

Уз све ове додатке није смањена могућност добре организације за смештај и ношење ствари. Нарочито је одељак за лаптоп додатно осигуран меким материјалом који чува лаптоп од гребања, удара. Величина одељка обично је предвиђена за ношење лаптопова од 13 до 17 инча.

Џеп за флашицу за воду најчешће је са спољне стране ради лакше доступности у свакодневним приликама. А унутра може бити места и за нешто од ситне одеће као што је мајица на пример, јер је практично променити мајицу ако су велике врућине. 

Нараменице су готово увек подесиве како бисте ранац боље прилагодили телу приликом ношења, што доприноси удобности и равномернијој расподели терета. Томе су намењене и подесиве траке за причвршћивање ранца на грудима и на боковима. Ту су понекад и копче за везивање ранца за ручни пртљаг приликом путовања.

Шта је антитхефт ранац?

У новијој понуди су тзв. антитхефт ранчеви који су дизајнирани са нагласком на безбедности ваших вредних ствари, као што су лаптоп, лична документа, кредитне картице и слично.

Неке од њихових карактеристика су водоодбојност, издржљивост, ојачани материјали, скривени џепови и скривени зипови за отварање ранца. На зиповима су често и бравице за закључавање као додатно осигурање против крађе.

Скривени зипови су најчешће на задњој страни ранца, у коју су смештене ваше вредности, а која је приликом ношења до ваших леђа, тако да нису доступни ником другом осим вама.

Уз све наведене карактеристике и предности у погледу дизајна, функционалности, додатних осигурања, јасно је зашто су модерни ранчеви за лаптоп толико популарни и можете их видети код пролазника такорећи на сваком кораку.

А и они могу видети такав ранац на вашим раменима, јер сте и ви модеран пословни човек и уједно дигитални номад који свој посао носи са собом.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *