Шта је важно за негу и хигијену беба

Бебе су највећи дар у животу и заслужује сву пажњу и негу / Фото Unsplash

Нега и хигијена је једно од најосетљивијих питања у првим бебиним месецима. Посебну пажњу треба посветити бебиној кожи, која је одмах по рођењу веома танка и осетљива. Обратите пажњу на све што тада користите за одржавање хигијене бебе, на пелене, влажне марамице, заштитне креме и друго. 

У најранијем периоду кожа је заштићена сирастим слојем који је штити од спољних утицаја, јер је кожа бебе због недовољне развијености пропустљивија него што ће бити већ током првих месеци. Тада јача, постаје дебља, мање пропустљива и отпорнија је на спољне утицаје.

Ситне промене на кожи бебе у том периоду су нормална појава, као што су црвене тачкице или благо црвенило, али се брзо повлаче. Посебну пажњу треба обратити на негу коже у такозваном пеленском делу бебиног тела.

Пелене се морају често мењати да не дође до иритације коже, а може се појавити и због врсте пелена које користите.

Шта је пеленски осип?

Пеленски осип су промене на кожи у виду црвенила и ситних тачкица на делу тела које покривају пелене и које су јаче изражене од уобичајеног црвенила које се брзо повлачи. Ако се формира израженији осип онда се ради о упали нежне бебине коже која се назива пеленски осип.

Више је разлога зашто долази до пеленског осипа, а најчешћи су следећи:

  • недовољно често мењање пелена,
  • недовољна хигијена приликом пресвлачења,
  • реакција на једнократну пелену или детерџент за прање памучних пелена,
  • алергијске реакције (на нешто од хране или на препарате који се користе за негу бебе).

Раније су препоруке биле да се бебе купају сваки дан, али сада се то не препоручује јер претерано купање такође може довести до иритације коже.

Перућачко језеро

Најбоље је приликом сваког пресвлачења опрати део бебиног тела испод пелена чистом топлом водом, благо уклонити преостале капи воде и оставити да се кожа осуши. Онда нанети танак слој заштитне креме, не превише јер и то може иритирати осетљиву коже бебе. На крају ставити чисту пелену. Ако користите једнократне пелене пропратите да ли можда те пелене не праве проблем, јер је и то могуће.

Бићете у разним ситуацијама када су вам за бебину хигијену потребне и влажне марамице. Када идете са бебом код њеног лекара, ако путујете, када сте ван куће у шетњи, ако су велике врућине ради освежења. Можете их искористити за брисање играчака и других предмета са којима беба долази у контакт.

Како изабрати најбоље влажне марамице за бебе

Влажне марамице за бебе су неопходне и добродошле. Али и ту морате водити рачуна да не користите обичне влажне марамице, а такође ни оне влажне марамице за бебе које не пријају њеног осетљивој кожи, можда због неког састојка у њима.

Важно је користити влажне марамице које су израђене управо за бебе, јер су благе, хипоалергене и без мириса. Њихов састав је неиритирајући за осетљиву кожу бебе.

Најбоље влажне марамице за бебе су оне у којима вода има далеко највећи проценат учешћа у односу на друге састојке. Вода је природни хидратант и најблаготворнија је за хидратацију, чишћење и мекоћу бебине коже.

Утицај воде и осталих састојака у влажним марамицама

У изради влажних марамица за бебе стигло се до изузетно високог учешћа воде, чак 99,9%. Такве влажне марамице су изузетно благе и нежне, а производња се одвија у стерилним условима. Такав састав и начин израде омогућава да оне не иритирају кожу и помажу у спречавању настанка алергијских стања коже.

Посебно се води рачуна да остали састојци влажних марамица за бебе не садрже потенцијалне алергене као што су мириси, алкохол или вештачке боје.

Конзерванси су важни за спречавање контаминације марамица, али треба да буду благи и присутни у малим количинама.

У влажним марамицама могу бити састојци који помажу у хидратацији и смиривању коже, а ако се користе обично су то витамин Е и алое вера.

Приликом избора влажних марамица за вашу бебу обавезно погледајте састав на етикети. А кад их користите ипак обратите пажњу како бебина кожа реагује, јер је свака беба јединствена. Она вам је највећи дар у животу и заслужује сву пажњу и негу.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *