Како вам агенција за студирање у иностранству може помоћи

Студирање у иностранству је јединствена прилика за академски и лични развој
/ Фото Unsplash

Студирање младих људи из Србије у иностранству није нешто чега није било и раније, али је интересовање значајно порасло и број студената на високошколским установама изван земље је много већи него раније.

Ако погледамо биографије знаменитих Срба у ранијим вековима, нарочито у 19. веку уз јачање државности Србије и потребе за искуствима развијених земаља, онда се види организована брига и стипендирање перспективних младих људи у другим земљама.

Таква пракса наставља се и данас и Министарство просвете у жељи да развија образовни и промовише образовни систем Републике Србије интензивно развија сарадњу са другим земљама и међународним организацијама.

Прилика за академски и лични развој

Данас је то жеља младих јер уз стицање квалитетног образовања, студирањем у иностранству шире своје сазнајне видике, усавршавају страни језик, упознајe културу и историју земље у којој студирају, стичу нове познанике и пријатеље и стварају мрежу контаката која остаје за неке будуће пословне или приватне потребе.

То може бити изузетно вредно искуство које доноси многе предности, али да све прође како ваља треба се озбиљно посветити припремама и животу ван своје земље, далеко од породице и средњошколских другара.

У томе значајну помоћ може пружити нека од агенција за студирање у иностранству, које пружају широку палету услуга не само за студирање на основним и мастер студијама већ и за упис у средњу школу, учење страног језика и разне специјалистичке обуке.

Панорама Ужица

Услуге агенција за студирање у иностранству обухватају даваје потребних информација и помоћ у периоду до уписа на студије, праћење током студија и евентуално помоћ и препоруке за даље усавршавање или контактирање са потенцијалним послодавцима.

Које су главне предности студирања у иностранству

Одласком на студије у иностранство суочавате се са другачијим културним и језичким окружењем и срећете нове људе, од којих су многи дошли из својих земаља управо као ви, у потрази за једним интернационалним искуством комуникације и погледа на свет и живот.

Имаћете прилику да стекнете нове увиде о томе како се живи и размишља на другим меридијанима, са којих перспектива света може да изгледа у многоме другачије него у вашем родном граду или месту студирања у својој земљи.

Рангирања универзитета у свету потврђују да и у Србији можете стећи сасвим солидно академско образовање. Поједини факултети имају паралелне студијске програме са најбољим универзитетима у свету на којима добијате валидне дипломе тих цењених школа.

Али ипак се мора признати да озбиљно студирање на престижним универзитетима у Европи и шире, доприноси академској изврсности коју стичете пролазећи кроз њихове образовне програме, уз приступ врхунским професорима, истраживањима и ресурсима. А када сте већ ту, лакше ћете моћи да остварите амбиције за даљим усавршавањем у изабраној области.  

University of Cambridge – државни универзитет у граду Кембриџу у источној Енглеској, основан 1209. године / Фото Unspalsh

Умножавањем ваших академских вештина на студијама у иностранству стичете каријерну предност јер послодавци цене кандидате који долазе из добрих високошколских установа. Развојем Србије и јачањем њених привредних веза са иностранством у свим регионима, расте потреба за младим стручним кадром који својим знањем може помоћи у формулисању и реализацији развојних пројеката, од којих се многи финансирају уз значајну помоћ из иностранства.

Бићете у предности и због одличног познавања страног језика и равноправне комуникације у сваком смислу, било да су у питању међународни пројекти и пословање са страним компанијама или боље разумевање међународних проблема и глобалних изазова.

Учењем страног језика на самом извору његовог књижевног и свакодневног коришћења омогућава вам да упознате језичко богатство и финесе које доприносе већој комуникативности, изражавању и разумевању језика.

Током студија имаћете и занимљив живот у дружењу са колегама из различитих култура, са другачијим обичајима и вредностима. И то је богатство за себе, уз очување стечених контаката који могу добро доћи у будућим пословним изазовима или само неговању успостављених пријатељстава. Биће то у сваком случају драго сећање на младалачке дане, едукацију и дружење.

Услуге агенција за студирање у иностранству

Помоћ агенција за студирање у иностранству је најчешће драгоцена јер олакшава сваку фазу у реализацији ваше одлуке да одете ван своје земље на даље студије. То вам у многоме олакшава припрему за изазов који носи бројне непознанице, од упознавања са административним процедурама, условима студирања до живота у новој средини, далеко од породице и пријатеља.

Зато је одлука да студирате у иностранству својеврстан авантуристички потез, са доста неизвесности, али вредан труда и уложених средстава. У почетном разјашњавању онога што вас очекује помаже вам агенција за студирање у иностранству.

Агенције пружају информације о универзитетима који вас занимају, студијским програмима, стипендијама, смештају и другим питањима учења и боравка у земљи где можете и желите да студирате.

Административна подршка током процеса уписа на студије добро дође и то од особља агенције које познају бројне специфичности те процедуре. То укључује помоћ у прикупљању и попуњавању потребне документације, припрему за испите знања језика или пријемни испит ако је предвиђен, време, место и начин конкурисања и друге потребне кораке.

Од агенције ћете добити информације и помоћ у процесу добијања визе и дозволе боравка у земљи где намеравате да студирате. Ту су и информације о путовању, осигурању и другим практичним питањима живота у изабраној земљи, односно граду у који одлазите.

Већина агенција помаже будућим студентима да пронађу стипендије или друге изворе финансијске подршке за студирање у иностранству. Могу вам помоћи у проналажењу одговарајућег смештаја у студентском дому или приватном стану.

Тако добро успостављен контакт са агенцијом за студирање у иностранству остаје и током ваших студија. Увек се можете ослонити на савет, подршку и помоћ у решавању неког проблема током студија. Контакт остаје и за период после студија, као помоћ у вашем каријерном развоју.

То је контакт који обележава један период вашег живота јер вам значајно олакшава кораке на вашем академском и животном путу.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *