Ужичко здравство

Здравство у ужичком крају данас је организовано у оквиру Здравственог центра Ужице формираног 1990. године, са 10 домова здавља и три опште болнице.

У плану је реконструкција и доградња Опште болнице у Крчагову вредна 30 милиона евра, са 20 објеката и више од хиљаду болничких постеља.

Прва болница

Прва болница у Ужицу је основана 26. јуна 1853. године после одлуке српске владе да отвори здравствене установе у сваком окружном месту у Србији.

За ту намену ужичка општина је дала бившу механу на Царини, а отварање болнице помогао је и угледни свештеник Хаџи Сава Трифуновић “са педесетак цесарских дуката”. Од тада је у плану стално било подизање наменске зграде за болницу, али је недостајало новца за то па је болница радила у приватним кућама. Новац је трошен за лечење сиромашних и избеглица, а они имућнији плаћали су услуге лечења.

Лекарску праксу у то време обављали су углавном лекари странци – физикуси, како их је народ звао. Први окружни лекар Србин био је др Лазар Докнић, а постављен је 1869. године.

Панорама Ужица

Стална војна болница формирана је 1876. године у време српско-турског рата. Радила је и као окружна болница. И она је мењала места па је тако неко време радила и у просторијама гимназије и основне школе. Имала је 30 постеља и одвојене мушке и женске собе, а у две собе смештани су инфективни болесници.

Окружна болница формирана је 1880. године са 30 болесничких кревета. Забележено је да су те године лечена 192 болесника са укупно 5.405 болесничких дана. Њих 123 нису плаћали лечење, а 69 јесте, тако да је болница остварила укупан приход од 740,22 динара.

Болница у Крчагову

Зграда старе ужичке болнице у којој је данас Управа Здравственог центра Ужице / Фото ЗЦ Ужице

Нова болница је саграђена тек скоро седам деценија касније. У Крчагову је 1922. године подигнута болница са пет зиданих зграда које су имале воду, електрично осветљење и канализацију. Имала је 55 кревета.

У болници су радила два лекара, четири болничара, три служитеља, лекарски помоћник, нудиља, писар, економ. Управник је био др Живојин Миленковић. У болници су формирана два одељења, интерно и хируршко, а 1926. одвојено је заразно одељење.  

Између два светска рата у болници су радили и лекари специјалисти, а пред почетак Другог светског рата болница је имала пет лекара. Управник је био др Цветко Зотовић, француски ђак и први доктор медицинских наука у Ужицу. Докторирао је у Берну у Швајцарској.

За превоз лекара коришћен је фијакер са знаком Црвеног крста и остао је у употреби и у годинама после Другог светског рата.

Здравство после Другог светског рата

Болница у Крчагову оштећена је током рата и остала је такорећи без опреме. Обновљени рад почињу лекари-специјалисти који су дошли из Београда: хирург, гинеколог, педијатар, дерматовенеролог, ОРЛ, фтизиолог, а 1950. и офталмолог.

Прва школована медицинска сестра Лепосава-Лела Ђукић-Мајсторовић почела је да ради 1951. године, а 1955. запослено их је још пет.

Следе године унапређивања услова рада и кадровског јачања. Од 1951. године граде се нови објекти и повећава се број постеља. Тако 1972. болница има 710 постеља, 85 лекара (од којих 46 специјалиста) и 170 здравствених радника са вишом и средњом стручном спремом. Поједини специјалисти се усавршавају и шаљу на постдипломске студије и субспецијализације.

Нови хируршки болнички блок завршен је 1988. године и у њему су сва хируршка одељења, централни операциони блок са интензивном негом, дијализни центар, централна апотека, трансфузија, део дијагностике (ендоскопије, УЗ прегледи), као и пријемно-ургентна служба.

Здравствени центар Ужице

Нови блок ужичке болнице завршен 1988 / Фото ЗЦ Ужице

Здравствени центар Ужице основан је 26. јула 1990. године. Општа болница Ужице као регионална здравствена установа улази у састав формираног Здравственог центра.

У саставу  Центра је:

            – десет домова здравља (Ариље, Бајина Башта са стационаром, Косјерић, Нова Варош, Пожега, Прибој, Пријепоље, Ужице и Чајетина),

            – три опште болнице: у Ужицу (са истуреним одељењима у Новој Вароши, Пожеги и Сјеници), Прибоју и Пријепољу,

            – Медицинско снабдевање и Заједничка служба.

Здравствени центар oбезбеђује здравствену заштиту становништву Златиборског округа, Републике Српске, северног дела Црне Горе и грађанима из бивших република Југославије који имају статус избеглих и прогнаних лица, расељеним лицима са Косова и Метохије, као и великом броју туриста током туристичке сезоне.

Управна зграда Здравственог центра налази се у кругу ужичке болнице. Њена градња започета је пре Првог светског рата, настављена 1920, а завршена 1924. године. Од септембра до новембра 1941. године ту је радила партизанска болница.

Зграда је стављена под заштиту државе 29. априла 1949. године, а за непокретно добро од изузетног значаја проглашена је 1983. године.

Хигијенско-епидемиолошку заштиту обавља Завод за јавно здравље.

Апотекарска установа има карактер регионалне установе. Обавља фармацеутску делатност и обезбеђује лекове корисницима амбулантно-поликлиничких установа у примарној здравственој заштити.

У оквиру приватне праксе у новије време отварају се дијагностички центри, лабораторије и бројне стоматолошке и лекарске ординације разних специјалности.

План за доградњу ужичке болнице

У плану је реконструкција и доградња Здравственог центра вредна 30 милиона евра. У оквиру Опште болнице у Ужицу предвиђена је изградња нових и реконструкција или рушење постојећих објеката. Будући комплекс чиниће 20 објеката са укупно 1.020 планираних болничких постеља.

Будући комплекс Опште болнице у Ужицу / Фото Град Ужице
Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545