Златни и сребрни прстен – препознатљива и тајна симболика

Накит данас добија наглашени лични израз / Фото: Amina Atar на Unsplash

Шта све може значити прстен на руци? Златни или сребрни прстен? Каква је модерна симболика ношења прстења?

Да ли прстен више поклањамо или га бирамо за себе? Коме и када поклањамо прстен?

Ова и бројна друга питања могу се поставити када је реч о једном од најчешћих накита који носе и жене и мушкарци. А одговори откривају да је прстен такорећи одувек на руци, добијајући током историје бројна значења.

Препознатљиво значење

Традиционална и препознатљива симболика ношења прстена остаје и данас, иако све чешће одражава индивидуалне вредности појединца, а мање општеприхваћена значења.

Љубав је најчешћи разлог зашто поклањамо прстен. Може бити венчани, рођендански, романтични. Знак је дубље везаности – у браку, у широј породици, међу драгим људима које прстен подсећа на тренутке припадања, посвећености и дружења.

Често и кад прође период када смо себе делили с другим остаје прстен за успомену. Одрицањем од њега као да би изгубили део себе. Потврда је освојене лепоте која се чува као део укупног емоционалног богатства.

Панорама Ужица

Препознаљива симболика прстена кроз историју има различита значења у различитим културама и контекстима.

Прстен као део накита најчешће се повезује са украшавањем. Кроз историју имао је, поред личних, и симболичке намене. Са културног и социјалног аспекта обично је симболизовао владарске и друге утицајне ингеренције, припадност одређеној групи, верској заједници или породичној традицији.

Ношење одређеног накита данас више изражава личности појединца. Људи бирају накит који одражава њихов стил, укус. Накит се повезује са значењем које том предмету дају они га носе или га из тог разлога поклањају.

Тако прстен може бити повезан са неком личношћу, земљом, активношћу; са припадањем вери или ужој заједници,; са осећањем љубави и везаности у различитим релацијама, најчешће породичним, али и код првих заљубљивања па све до потврде дуге животне оданости.

Златни или сребрни прстен, огрлица или наруквица, понекад имају сентименталну вредност. Обележавају специфичан догађај везан за боравак у некој средини или сусрет са особом коју вреди сачувати у сећању. Ако је добијен на поклон има посебан значај и чува сентимент непролазног интензитета.

Накит добијен од вољене особе, ма како се животна прича с њом завршила, остаје знак те љубави. Каже се, а звучи мало патетично, да та љубав остаје у срцу, а прстен или други добијени детаљ чува се, скривен у оној кутији са највреднијим стварима.

За одело се обично каже да не чини човека, али га улепшава. Тако и накит, утиче на укупан доживљај неке особе. Прстен на руци може бити упадљив већ при првом сусрету, приликом руковања. Током комуникације је видљив јер покретима руку често пратимо оно што говоримо.

Различити комади накита могу скретати пажњу у циљу побољшања изгледа, наглашавајући софистицираност или чак ексцентричност.

Прстен може симболизовати моћ. Некада су владари носили и печатни прстен, чијим отиском су потврђивали своје владарске заповести, одлуке и овлашћења. И кад није владарски, скупоцени прстен је значио богатство, утицај, друштвени статус.

Златни и сребрни прстен, дијаманти и драго камење, повезују се са престижом и високим друштвеним положајем.

Накит данас увелико диктирају и модни трендови. Али, колико год мода и личне склоности били утицајни, чини се да још увек дубље значење ношења накита одређује традиционална, комплексна пракса која има различите корене у разним културама света.

Тајна симболика

Поред општеприхваћених значења које накит има у одређеној култури, постоји низ скривених значења и симболике накита, која се обично везује за веровања, обичаје, моћ заштите од злих сила или негативне енергије, или чувања среће и подстицаја позитивне енергије.

Често таква тајна значења има ношење прстена. Специфичности које се везују за сребрни прстен, на пример, подразумевају духовну заштитну моћ, заштиту од утицаја негативне енергије. У неким срединама веренички прстен је од сребра, а венчани од злата.

Сребрни прстен и накит од сребра може означавати тежњу ка једноставнијем начину живота и истиче вредности чистоте, у односу на злато које може асоцирати на негативну страну моћи и богатства, као што су њихове злоупотребе и уздизање изнад општељудских норми и вредности.

У неким културама сребро се повезује са магијом и мистичним својствима. Сребрни прстен штити од лошег, а призива добро, штити од негативне енергије а привлачи позитивну.

Сребрни накит у односу на златни данас изражава мање гламурозан модни стил, сведенију естетику и нагласак на унутрашњи доживљај стилског израза.  

Симболика накита, па тако и сребрног прстена није универзална. Одражава различитости култура и појединачних склоности, предрасуда и веровања.

Оно што је заједничко јесте општеприхваћена вредност накита од злата, сребра и драгог камења, које се купује и чува као трајна вредност, уместо штедње у новцу или другом облику прихваћеног знака вредности.

Најчешће, сребрни прстен је само диван детаљ на руци који се свиђа ономе ко га носи или га поклања с љубављу.

Важно је оно лично значење које особа придаје свом сребрном прстену.

Промене у начину израде накита

Даровитост и вештина при ручној изради накита остали су изазов драгуљара, златара и других занатлија и уметника.

Ручном израдом накита најчешће се баве врсне занатлије и уметници који израђују уникатно обликовани накит. Продајне цене се разликују, оне на улици су обично знатно ниже, а накит који потписују велика уметничка имена или традиционалне афирмисане радионице су много веће.

Данас ручну израду накита увелико надмашује индустријска производња мањих или већих серија накита, које као бренд могу имати светску популарност.

Комбинацијом индустријске и ручне производње настају предмети на којима су само апликације додате ручно. Такав накит обично нуде модне куће, познати модни креатори и велики ланци продаје одеће и обуће који своје радње имају широм света.

Израда традиционалног накита више пажње придавала је вредности материјала за израду, а данас је популаран накит од разних материјала, уметнички обликован, са јефтинијим детаљима, често екстравагантног стила, погоднији за истицање личног идентитета.

Накит као персонални израз

Уместо традиционалног накит данас добија наглашени лични израз. Било као појединачни комад или у комбинацији више комада – као што су огрлице, наруквице, златни и сребрни прстен.

Индивидуализација личности добија израз и у јединствености накита који одражава лични стил и особеност. А стилови су разни, тако да и накит може бити класичан, елегантан, модеран. Више светских брендова у производњи накита на томе заснива своју популарност, као што чини дански бренд Пандора.

За израду модерног накита користе се разни материјали, али своје сигурно мести чувају они висококвалитетни, попут злата, сребра, полудрагог камења, стакла.

И продаја је диверсификована. Рекламира се увелико и на иновативне начине, преко друштвених мрежа, познатих личности, утицајних инфлуенсера. Купује се у радњама, али и преко онлајн шопова.

Популарности накита као израза личног идентитета прилагођава се и индустријска израда накита, стварајући линије и облике у којима се могу препознати и изразити савремене личности и сва разноликост утицаја који их обликују.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *