Авантуриста у планинском бициклизму

Међу најбољим „екстремним“ бициклистима у Србији – Вук Вуковић
/ Фото. ББ глас

Необична и ретка спортска дисциплина, екстремни планински бициклизам, са којим се бави веома мали број младих спортиста, постаје све популарнија у Србији. То је спорт као створен за младе авантуристе.

Није то само обична вожња бициклом, да се на циљ стигне брже, потребна је и вештина и сналажљивост, добра заштитна опрема, воља и мотивација, висока физичка и психичка спремност.

Бицикл се вози најчешће по неприступачним шумским и врлетним стазама, одлуке се често доносе у секунди, али само један погрешан потез би могао да доведе до тешког пада са озбиљнијим последицама.

Од пре три године овим спортом се успешно бави и један млади Бајинобаштанин, Вук Вуковић (18) из Црвице, ученик Туристичке школе. Интересовање је, каже он, стигло сасвим случајно. „Листајући“ по интернету наишао је на неке младе људе који се баве потпуно новим спортом. Адреналин је прорадио, па је тако одлучио да се и сам окуша у екстремном бициклизму.

Најпре сам почео сам да тренирам, бирао сам све теже стазе и тако постао све сигурнији, упорнији али и храбрији – каже Вук – Пре две године сам први пут учествовао на једном озбиљнијем такмичењу у Ужицу. Стаза у Крчагову је била веома захтевна, изазовна и прилагођена само добро утренираним такмичарима. Било је око 40 такмичара, а ја сам освојио 4. место, што је за многе било неочекивано с обзиром да сам био почетник. Од тада све је кренуло озбиљније.

За кратко време Вук је постао прави шампион и озбиљна конкуренција много познатијим и искуснијим бициклистима. Ипак, својим највећим успехом сматра своје учешће на такмичењу на златиборском Торнику, у јулу ове године. Иначе, ова стаза се сматра најтежом у Србији. И поред озбиљног „дефекта“, са пробушеном гумом, Вук је успео не само да заврши такмичење већ да на циљ стигне – трећи, што је несумњиво био невероватан подвиг.

Панорама Ужица

Најбољи пласман у веома јакој конкуренцији Вук је имао недавно на Копаонику. Освојио је друго место са само 8 стотинки секунде заостатка иза победника. Међутим, на квалификацијама за ову трку Вук је постигао рекорд стазе.

Мотивација за ову врсту бициклизма је жеља за авантуризмом, адреналин који редовно проради, али и боравак у природи, путовања у непознате крајеве, дружења са људима сличног афинитета – каже Вук који сада има и озбиљне планове и очекивања у овом спорту.

Већ се убраја међу најбоље „екстремне“ бициклисте у Србији, млад је и перспективан и пред њим је свакако успешна спортска каријера.

Обрад Додић (ББ глас – бајинобаштанске новине)

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *