Изложба поводом Дана државности у Историјском архиву Ужице

У Изложбеном салону ужичког Историјског архива у среду, 14. фебруара свечано је отворена изложба „Слике живота“ са фотографијама Албера Кана из Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице 1913. године.

Изложба чији су аутори Горан Судимац из Државног архива Србије и Марко Марковић, директор Архива Косова и Метохије приређена је поводом Дана државности – Сретења.

Изложбу је испред Владе Републике Србије отворила Ирена Вујовић, министарка заштите животне средине / Фото Град Ужице

Изложбу чини 80 фотографија из живота обичних људи, бивших турских поданика, а већ слободних грађана, становника оновремене Приштине, Призрена, Липљана и Грачанице, настале 1913. године.

На фотографијама се осећа дух времена новоослобођених градова и села, као и животни детаљи на историјском прелазу из Османског царства у Краљевину Србију. Реч је о јединственом тренутку где се на терену, у новом контексту, виде локални становници, занатлије, трговци, официри и војници победничке војске, као и новинари, фотографи и чиновници на Косову и Метохији и Старој Србији.

Државни празник Србије прославља се 15. и 16. фебруара, а установљен је у спомен на два значајна датума из историјског календара Србије.

Панорама Ужица

Први је из 1804. године када је на збору у Орашцу подигнут Први српски устанак, а други из 1835. године када је на Сретењској скупштини у Крагујевцу издат и заклетвом потврђен први Устав Књажевства Србије — Сретењски устав.

Дан државности Србије слављен је до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут.

Као државни празник у Републици Србији обновљен је 10. јула 2001. године, а званично се обележава од 15. фебруара 2002. године.

Подсећамо да је у периоду од 1945. до 1990. као републички празник у СР Србији обележаван Дан устанка народа Србије – 7. јул (укинут 2001. године).

Од 1990. до 2001. године Дан државности Србије обележаван је 28. марта, у знак сећања на тај датум 1989. када је Скупштина СР Србије усвојила амандмане на Устав СР Србије и њима регулисала овлашћења аутономних покрајина.

Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *