„Мајка Србија“ у Сечој Реци

Мозаик „Мајка Србија“ на улазу у цркву Светог Георгија у Сечој Реци, рад академског сликара Марије Гајић

Ликовна композиција „Мајка Србија“ симболизује страдање Србије и српског народа. Академски сликар Михаило Миловановић насликао је ову јединствену композицију 1924. године у лику светитељке-мајке која стоји раширених руку и са неугаслом надом ишчекује своје синове да се врате из слободарских војевања од 1912. до 1918. године.

Иако их неће дочекати, она стоји несаломиво, као стуб породице, са вером, одлучношћу и преданошћу да њено чекање није узалудно. Мајка Србија уместо својих синова дочекује слободу коју јој шаљу њихове свете жртве са Цера, Колубаре, Плаве гробнице и победничког Кајмакчалана.

То је била порука путнику намернику и ненамернику кад би је угледао насликану на северном улазу у цркву Светог Георгија у косјерићкој Сечој Реци. Зуб времена наоштрен новим ратовима и страдањима, однео је Миловановићеву композицију, баш као што је њега комунистичка рука смакла 1941. под недоказаном оптужбом да је народни непријатељ.

Први академски сликар ужичког краја, представник минхенске школе, ратни сликар Врховне команде српске војске и аутор чувених портрета њених војвода, рехабилитован је 2007. године уз образложење да „није био ни народни непријатељ, ни петоколонаш, те да је стрељан из разлога што није хтео да приступи комунистима и материјално их помаже“.

Стара и нова црква посвећене Светом Георгију у Сечој Реци

А уместо његове слике, композиција ,,Мајка Србија” обновљена је у техници мозаика 2015. године. Мозаик је извела академски сликар Марија Гајић са својим сарадницима, уз помоћ донације ктитора Радмила Јевтовића. Цртеж је изведен на основу фотографије из 1924. године.

Панорама Ужица

Монументални мозаик освештао је владика жички Јустин 6. маја 2017. године, на празник Светог великомученика Георгија, на народној свечаности поводом празника цркве у Сечој Реци, на којој су и спомен плоче са уклесаним именима страдалих јунака из ових крајева у ратовима 1912—1918.

Поред цркве Светог Георгија налази се црква брвнара из 1812. године, посвећена истом светитељу, а уз њу су споменици-крајпуташи подигнути ратницима изгинулим у Балканским и Првом светском рату.

Аутор мозаика, академски сликар Марија Гајић родом је из Сече Реке. Завршила је мастер студије на академији СПЦ за уметност и консервацију у Београду, на одсеку за мозаик у класи професора Зорана Михајловића 2014. године. Члан је УЛУПУДС-а од 2015.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају