Историја

 • Страдања и обнове манастира Рача

  Пише Драгиша Милосављевић, историчар уметности Освајање српских земаља од стране турске рушилачке хорде, средином XV века, лишило је истраживаче озбиљнијих доказа о стању појединих манастира. Међутим, све чињенице упућују на то да су у трагичним временима страдала и порушена многа светилишта, посебно духовни центри од већег значаја. Османлије су биле веома добро упућене у значај… (види цео чланак)

  Страдања и обнове манастира Рача
 • Последице НАТО агресије 1999. године у ужичком крају

  НАТО агресија на Савезну Републику Југославију почела је 24. марта и трајала је 78 дана, до 10 јуна 1999. године. Агресија је изведена без сагласности Савета безбедности Уједињених нација, супротно одредбама Повеље УН и међународног права. Агресији НАТО-а претходили су неуспешни преговори у француском граду Рамбујеу код Париза, са циљем потписивања мировног споразума између Савезне… (види цео чланак)

  Последице НАТО агресије 1999. године у ужичком крају
 • Ужице од Априлског рата до Ужичке републике 1941.

  Већ после пар дана Априлског рата 1941. године опште расуло је захватило целу Југославију. Кроз Ужице су се повлачиле, у нереду, јединице 5. и 6. армије. Колоне разбијене војске Краљевине Југославије и избеглица, кретале су се према Босни и Црној Гори. У Ужицу је владао прави хаос. У зору 15. априла на домаку града огласили… (види цео чланак)

  Ужице од Априлског рата до Ужичке републике 1941.
 • Партизанска фабрика оружја и муниције у Ужицу 1941

  По уласку партизанских снага у Ужице 24. септембра 1941. године организована је производња у предратној фабрици оружја и муниције у Крчагову. Фабрика је почела ра ради 1. маја 1928. године у касарни „Стефан Немања“ у Крчагову, након што је оснивач Јакоб Пошингер, у сарадњи са војском и владом Краљевине Југославије, преселио фабрику из Крања у… (види цео чланак)

  Партизанска фабрика оружја и муниције у Ужицу 1941
 • Битка на Кадињачи

  Када је крајем новембра 1941. било јасно да се Ужице и Ужичка република не могу одбранити, Тито је послао Раднички батаљон на Kадињачу да Немце задржи, толико дуго док се не изврши евакуација Врховног штаба, рањеника и ратног материјала из Ужица. Борбу на Кадињачи водио је Раднички батаљон Ужичког партизанског одреда, уз помоћ две чете… (види цео чланак)

  Битка на Кадињачи
 • Битка на Кајмакчалану – Ужичани из 4. пука у првим редовима

  Пише Игор Гојковић Током једне од највећих епопеја наше ратне историје, 30. септембра 1916. српска војска освојила је врх Кајмакчалана, чувену коту 2525. Те суботе 30. септембра 1916. године, био је 19. дан крваве битке на Кајмакчалану. Са грчке територије нападала је Дринска дивизија пуковника Крсте Смиљанића, а на полукружној планинској греди са доминантним висовима… (види цео чланак)

  Битка на Кајмакчалану – Ужичани из 4. пука у првим редовима
 • Хидроцентрала под Градом – споменик техничке културе

  Хидроцентрала на реци Ђетињи у Ужицу, смештена под Старим градом, пуштена је у рад 2. августа 1900. године. И данас може да ради, али је сада значајнија као сведок визионарства тадашњих пословних људи. Један је од симбола града Ужица. Прва је електрична централа подигнута по Теслинom вишефазном систему наизменичне струје у Европи и друга у… (види цео чланак)

  Хидроцентрала под Градом – споменик техничке културе
 • Електрификација Ужица

  Прве информације о електричној енергији стигле су у Србију путем штампе осамдесетих година 19. века. Из Швајцарске и Француске допирале су вести да се на планинским водама граде мале централе за осветљење насеља и рад машина у радионицама. Прво предавање у Србији, о електричној енергији, одржао је професор Ђорђе Станојевић, 17. октобра 1890. То је… (види цео чланак)

  Електрификација Ужица
 • Црква брвнара у Доброселици

  Црква светог пророка Илије, познатија као црква брвнара у Доброселици увек је на врху листе места на Златибору која треба посетити. Смештена је у селу Доброселица, међу високим раскошним боровима који памте и време Косовског боја. На основу записа откривеног на једном од брвана, закључује се да је црква саграђена 1821. године, на месту старије… (види цео чланак)

  Црква брвнара у Доброселици
 • Касапчића мост у старом Ужицу

  Више од три века Касапчића мост је био симбол Ужица. Подигао га је Мехмед бег Касапчић 1627/28. Срушен је приликом повлачења Немаца из Ужица 16. децембра 1944. године. Детаљан опис моста сачуван је у архиви Грађевинског факултета Универзитета у Београду, у Светосавском тематку професора Ђ. Мијовића из 1900. године. Аутор је испитивао мост и оставио… (види цео чланак)

  Касапчића мост у старом Ужицу
 • Борбе за Ужице у Првом српском устанку

  После Београда Ужице је било највеће и најзначајније градско насеље у Пашалуку. Број становника у Ужицу знатно је порастао почетком 19. века. Становништво су увећали јаничари, избеглице из угрожених градова и турска војна појачања из Босне. Претпоставља се да је у вароши могло бити око 12.000 људи. 1804. Старешина јаничарске посаде у Ужицу био је … (види цео чланак)

  Борбе за Ужице у Првом српском устанку
 • Ужичко здравство

  Здравство у ужичком крају данас је организовано у оквиру Здравственог центра Ужице формираног 1990. године, са 10 домова здавља и три опште болнице. У плану је реконструкција и доградња Опште болнице у Крчагову вредна 30 милиона евра, са 20 објеката и више од хиљаду болничких постеља. Прва болница Прва болница у Ужицу је основана 26.… (види цео чланак)

  Ужичко здравство

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545