Траке за трчање – ваш кућни пријатељ

За здравље и добро расположење – траке за трчање / Foto Unsplash

Траке за трчање су најбољи фитнес тренажери са вишеструко корисним ефектима по здравље, кондицију и одржавање пожељне телесне тежине. Позитивно утиче на цео организам, посебно на кардиоваскуларни систем, мишиће и кости, а уколико желите да смршате имаћете одличног тренера и то у свом дому.

О популарности трака за трчање најбоље говори податак да су присутне широм света – у теретанама, фитнес центрима, хотелима, болницама, а кућна употреба је све чешћа јер вам омогућава да вежбате и кад вам се не излази из куће.

Зашто је трчање корисно

Трчање је корисна физичка активност јер побољшава физичку спремност и кондицију, јача срце и мишиће, развија плућа, осећате се снажнијим, расположенијим, припремљенијим и за физичке и за менталне напоре.

Утиче и на ментално здравље. Слобода покрета ослобађа вас тескобе и притиска разних врста које носи свакодневица.

Ако имате проблема са вишком килограма трчањем сагоревате калорије, мршавите и одржавате здраву телесну масу.

Панорама Ужица

Трчање помаже у смањењу ризика од кардиоваскуларних обољења, побољшава капацитет плућа и убрзава циркулацију. Ако редовно трчите можете утицати на регулисање крвног притиска, на ниво шећера у крви и смањити ризик од дијабетеса.

Позитивни утицаја трчања имају своју меру, тако да не смете претеривати, већ уз процену и савет лекара предузети онолико физичке активности колико то одговара вашем организму.

Напољу или унутра – важно је кретање

Са нездравим начином живота који подразумева много седења, стресне ситуације на послу и ужурбаној свакодневици, неприлагођену исхрану, све популарније постаје трчање, брзо ходање или редовне шетње уз мало бржи темпо. Свако према својим могућностима, али то у многоме може да неутралише неповољан утицај нездравих навика.

Али проблем је у томе што није увек једноставно организовати живот у здравијој варијанти, јер често нема довољно времена, уз све обавезе према послу и породици. Зато су траке за трчање у кући или стану постале добра замена за теретану или отворени простор у природи.

Не треба потенцирати разлику између трчања у затвореном и отвореном простору. Наравно да је трчање у природи примеренији начин јер је просто природније, слободније, опуштеније. Али трчање на траци у затвореном простору, теретани или кући, има својих предности и омогућава низ корисних ефеката.

Има кишних дана, зима траје месецима, тада и није баш за трчање у природи. Зато је трака за трчање у својoj соби или у оближњој теретани, добродошло решење да редовно „одлазите у шетњу”, брзо ходате или трчите.  

Предности траке за трчање

Предност је што на траци можете подесити брзину, нагиб, лакше пратити податке, имати заиста пуно задовољство физичке активности у удобности свог дома.

Траке за трчање израђују су од материјала по коме је пријатно и удобно ходати и трчати, на њој подешавате услове како вама одговара, можете уверљиво симулирати трчање на узбрдици и тиме појачати тренинг. Оно што је важно, увек су ту држачи који вам дају сигурност на траци. О томе нарочито морате водити рачуна, да не дође до повређивања.

Уз интересовање за коришћење трака за трчање иде и конкуренција међу произвођачима, а то је условило њихову квалитетну израду, допадљив дизајн. Често имају различите додатне функције, програме тренинга и виртуелне стазе, уграђене мониторе за откуцаје срца, бројаче потрошених калорија, тако да можете пратити те параметре који показују ефекте на ваш организам. Поједини додаци чине вам вежбање забавнијим (слушање музике, гледање телевизије и слично).

За већину ефеката на организам свеједно је да ли трчите на траци или напољу. Важно је бити у покрету, јер је седења постало превише, а толика физичка неактивност није природно стање, а још мање здрав начин живота.

Зато, са траком за трчање решавате проблем, остајете у форми, пуни енергије, доброг расположења и здавља.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају