Хватач стршљенова Арсеније из Ужица: Један ујед може бити фаталан

Ареније хаџи Басур из Ужица, један од ретких хватача стршљенова у Србији
Фото: RINA

Недавно је жена из околине Чачка преминула од последица уједа стршљена и то потврђује да само један ујед овог инсекта може бити кобан.

Зато су многи више него захвални Арсенију хаџи Басуру из Ужица који успешно и безбедно уклања гнезда стршљенова, а познат је и као спретан змијоловац.

“Почетком лета они формирају своја гнезда најчешће испод кровова кућа, помоћних објеката, у оџаку. Међутим, дешавало се да буду виђена и у прозору, ормару, ролетни или чак у кревету. Колико су ови инскети опасни најбоље показује и чињеница да исход може бити фаталан само и од једног уједа. Пресудан фактор  при уједу стршљена су место убода и реакција организма у моменту тог уједа“, каже Арсеније.

Он змије хвата голим рукама, али за хватање стршљенова користи опрему којом у потпуности заштити своје тело, а руке дебелим рукавицама.

“Не може се радити у тренерци и патикама, већ у неудобној и тешкој опреми. Видљивост је такође ограничена и због опреме, а и због чињенице што се то већином ради ноћу. Због такве неудобне опреме и велике опасности те интервенције су изузетно исцрпљујуће. Редовно на тим интервенцијама будем знојав као да сам ускочио у воду“, истиче Арсеније.

Панорама Ужица

О овом храбром Ужичанину и његовим корисним вештинама сазнајте више на rina.rs .

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Једно реаговање на на „Хватач стршљенова Арсеније из Ужица: Један ујед може бити фаталан“

  1. Dragan Dimitrijevic Dimitrijevic

    Bravo Arso majstore, doktore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *