Како летети јефтиније и безбедно

Фото Драган Цветковић

Када одредите време путовања и број дана који желите да останете, покушајте да будете флексибилни како бисте померили датум путовања за један до три дана више или мање.

Ако ништа од тога не желите или не можете да промените (рецимо због посла), онда оставите фиксан дан за резервацију авионских карата и времена лета.

Резервација карата

Резервација авио карата је вештина и уметност у исто време. Погрешно је мишљење многих да се најјефтиније карте могу набавити када се резервише довољно рано, можда и пар месеци унапред. То је само делимично тачно, толико делимично да је чак ретко. Дешава се да често купите карту преко интернета два или три месеца унапред, а поред вас у авиону седи неко ко је исту карту платио пола јер ју је купио дан пре поласка.

Цене авио карата зависе од дана у недељи, што је веома важно. Најскупље карте су ако их купите за викенд, поготово ако је петак. Суботом је карта јефтинија, а недељом је углавном чак јефтинија од суботе или петка. Али будите опрезни, ако путујете у недељу и вратите се одмах следећег дана, онда чак и недељна карта може имати високу цену.

Најјефтиније карте у недељи су трећег дана, односно у среду. Увек покушајте да купите карту са поласком у среду, повратна цена може бити непредвидива, зависи од других фактора.

Уторак и четвртак су такође веома повољни за резервације путовања, али избегавајте понедељак, јер може бити скуп, по сличној цени као петак.

Панорама Ужица

Нискобуџетне авио-компаније (low-cost) или редовне комерцијалне компаније

Често чујете како људи „воле“ лоу кост компаније, а та љубав долази искључиво због наизглед ниске цене лета. Заборављате да се баве маркетиншким триковима, често лошим услугама, недовољно обученим кадровима, без довољно знања  језика и непријатних захтева компаније за наплату места у авиону. Редовно питање је и сама безбедност у погледу тачности летова. Честа су кашњења нискотарифних компанија, екстремне непријатности за путнике.

Одређене јефтине компаније (low-cost) често користе трикове: почетна цена у Европи је, на пример, 19 евра, што је изгледа атрактивно, али је цена за повратно путовање истом рутом често и до четири пута већа, а коначна повратна карта износи 120 евра. Ако додате и 12 евра за седиште и 15 евра за ручни пртљаг, што је за длаку теже него што се очекивало, дешава се да ће вас карта коштати више него летење на редовној комерцијалној линији (рецимо АirSerbia и сл.). Не летите само због новца, цените себе, цените квалитет.

Куповином авионске карте место је обезбеђено, али ако желите посебно седиште према вашој потреби онда морате доплатити, што је у реду.

Понашање у авиону

На дугим летовима унутар Европе, када се оброци служе путницима, немојте спуштати седиште за спавање док путник иза вас још увек једе или пије кафу. Ако путник испред вас непромишљено спусти своје седиште, учтиво га упозорите да врати своје седиште или позовите особље.

Ако летите дању, не затварајте прозор, путник поред вас би можда желео да погледа напоље. А ако је лет касно ноћу и путници воле да се опусте и затворе очи, избегавајте да палите јако светло изнад вашег седишта како би могли читати брошуру или књигу док други дремају или спавају.

Увек носите кабл за мобилни телефон у свом ручном пртљагу, свако седиште испод монитора има прикључак. Одређене авио-компаније имају WiFi и на кратким летовима, током лета можете изабрати приступ интернету у различитим токовима. Најслабији приступ је углавном бесплатан, јачи приступ се наплаћује, што је у реду с обзиром да је у питању сателитски приступ.

Можете да скинете ципеле током лета и оставите их испод седишта, а затим обујте одговарајуће лагане папуче које ће вам послужити за одлазак у тоалет током лета. Понесите папуче са собом на крају лета.

Приликом изласка из авиона важи правило да из авиона прво напуштају путници из пословне (business) или прве класе, па из економске класе. Ако су седишта имала своје ћебе или мали јастук, немојте га бацати на под након што изађете из авиона.

Срећан лет.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *