Производња органског млека на Златибору

Посебан по много чему, Златибор се истиче и по томе што се на његовим пропланцима налази једина млекара која производи сертификован органски сир и кајмак у Србији. Тако десет крављих лепотица у штали Милана Марјановића из златиборског села Мушвете уживају у посебној пажњи, а како и не би када оне производе органско млеко, и то сертификовано.

Имамо доста пашњака где пасу, одлична надморска висина, имају изворску воду да пију и све је то заграђено у електричну чобаницу. Све у свему имају добре услове – истиче домаћин Милан Марјановић из златиборског села Мушвете / Фото РИНА

Како би добили сертификат, фармери су морали да конвенционалну производњу замене органском.

Милану су за то биле потребне две године. Он каже да му то није било тешко, јер када је све то ставио на папир, схватио је да је све то итекако исплативо.

– Цена млека је 95 по литру, плус премија коју добијамо од државе која је 40 процената већа у односу на премију за обично млеко. Субвенције за краве су исто 40 посто веће и износе 55.000 по једном грлу, имамо исто субвенције по хектару, и када се то све стави на папир, може да се ради – додао је Марјановић.

За органски начин производње, Милан и његови земљаци Златиборци имали су велику подршку општине Чајетина.

Привредно друштво Златиборски еко-аграр, чији је основач локална самоуправа, био им је велика подршка, водич до сертификата, али и до пласирања производа.

Велики Рзав, Орловача, Равни

– Овакве робе на нашем тржишту нема, органска клијентела је спесифична клијентела, зна се у којим градовима и местима је има, и једноставно све што произведемо овде буде пласирано широм земље – каже Марко Марић из Еко-аграра.

У оквиру златиборског Еко-аграра, отворена је и млекара у којој се органско млеко прерађује у сир и кајмак.

– Ништа се не препушта случају, јер је квалитет овде приоритет. Имамо нашу интерну лабораторију у којој меримо млечне масти, протеине, релативну густину, антибиотик испитујемо, као и киселост тог млека. Свака кришка сира или кајмака контролисана је и проверена, а једини конзерванс који се користи јесте со – наглашава технолог Милица Кузељевић.

РИНА

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *