Виолина у логорским жицама - Милан Поповић

Милан Поповић

Виолина у логорским жицама

Врста: Историја
Језик: српски
Писмо: ћирилица
Издавач: Издавачки центар Кадињача, Ужице, 1998.
Број страна:
ISBN:

Професор историје и жива легенда Ужичке гимназије Милан Поповић је прошле године (1998) напунио девету деценију живота, али је сачувао физичку и духовну кондицију. Захваљујући њима, као и богатом искуству и позитивној енергији, Милан Поповић се и данас активно бави економским, рекреативним и креативним радом. Успешно се бави пчеларством. Није напустио планинарење и спорт, иако се више не купа у залеђеној Ђетињи, а некад је то радио пред радозналим Ужичанима. Пише песме, мемоаре и шаљиве анегдоте. Прошле године је објавио књигу “Виолина у логорским жицама” у издању Издавачког центра “Кадињаца” из Ужица.

Као резервни поручник, Милан Поповић је учествовао у априлском рату 1941. године у операцијама на територији Албаније на сектору Скадра, па је из свога угла гледања описао пропаст Краљевине Југославије. Четири године је провео у немачким логорима и, захваљујући личном искуству, описао живот српских официра у заробљеничким логорима у Хоесверду, Нирнбергу (Оглаг 13б) и Хамелфбургу. Као хроничар веома је објективан. Пише непристрасно и о себи и о својим колегама – ужичким професорима и учитељима: Обраду Недовићу, Благоју Живковићу, Милији Јолићу, Бранку Ковачевићу, Луки Селаковићу, Малиши Стефановићу, Живану Ћирићу; о лекару Гутману, композитору Ђорђу Караклајићу; о четничком команданту Манојлу Кораћу и другима.

Професор Поповић описује глад, изнемоглост, повремену апатију и песимизам, али и тражење начина да се победе све слабости и поврати воља за животом и оптимистичко расположење. У том циљу заробљени официри оснивају у логору хор, оркестар и драмску секцију. Основали су и Народни универзитет, на коме су држана предавања о пчеларству, историјским и другим темама. Иако су били гладни, многи су купили музичке инструменте, учили свирање и јавно наступали. Милан Поповић је купио виолину, свирао је и певао у хору. Куповао је и читао немачку штампу.

Књига је лишена сувишног историцизма, моралисања и паметовања после свршеног чина. Писана је искрено, непристрасно и занимљиво. Прожета је народном филозофијом и виталношћу нације која успева да се снађе у свакој ситуацији.

Таратурс крстарење Перућац - Вишеград - Перућац

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *