Како смањити ризик од канцерозних обољења

Физичка активност као превенција за очување доброг здравља
/ Foto Pierre Jeanneret na Unsplash

Подаци о броју оболелих од малигних болести у Србији већ годинама су веома забрињавајући. Од ових болести годишње оболи више од 40.000 људи.

После болести срца и крвних судова грађани Србије најчешће оболевају и умиру од малигних болести. Најчешћи су рак плућа, дојке, дебелог црева, грлића материце и простате.

Стручњаци истичу да је превенција веома важна и да помаже, зато што су две трећине фактора који изазивају карциноме они фактори на које можете утицати.

Овде ћемо се поред опште превенције више позабавити посебном врстом превенције када је реч о канцеру грлића материце, а то је конизација грлића материце или још прецизније loop конизација, која се данас најчешће ради због предности које пружа приликом извођења поступка.

Шта је конизација грлића материце и када се предузима

Конизација грлића материце је хируршки поступак који се користи за уклањање дела ткива у облику конуса са грлића материце. Овај поступак се обично предузима када постоји сумња на присуство преканцерозних или канцерозних промена на грлићу материце.

Претходно се биопсијом дијагностикују ћелијске промене и ако се утврди да могу довести до развоја карцинома, или је откривен карцином грлића материце у раној фази, конизацијом се врши уклањање ћелија или ткива како би се спречио развој рака грлића материце или како би се лечио рани облик рака.

Конизација се предузима када резултати Папа теста и других тестова за скрининг рака грлића материце указују на промене на грлићу материце. Такође се може користити као део терапије код жена које већ имају дијагнозу рака грлића материце како би се уклонили оболели делови ткива.

Панорама Ужица

Конизација грлића материце обично се предузима као превентивна мера или као део лечења раних стадијума рака грлића материце. Њена примена зависи од индивидуалног случаја и процене лекара.

Loop конизација и њене предности

Loop конизација је тип конизације, поред класичне и ласерске, позната и као електрохируршка конизација. То је медицинска процедура која се користи у превенцији рака грлића материце и примењује се када тестови показују присуство преканцерозних или канцерозних промена.

Током loop конизације лекар уклања конусни део ткива користећи специјалну петљу (омчицу) која се загрева најчешће ниско волтажном струјом. Циљ ове процедуре је уклањање промењених ћелија које могу бити преканцерозне или канцерозне, са циљем спречавања развоја рака грлића материце.

Loop конизација се обично изводи у локалној анестезији и може се обавити као амбулантни поступак. На захтев пацијенткиње може се радити и у општој анестезији.

Ова метода се данас најчешће ради због минималног крварења током и после конизације, а са савременим апаратима оштећење ткива је сведено на минимум и не отежава хистопатолошку анализу.

Класична конизација скалпелом се ретко ради и то најчешће када приликом прве конизације нису одстрањене патолошке промене или се касније поново јаве. Овај тип конизације ради се у општој анестезији.

Конизација није болна јер се ради под анестезијом, а опоравак протиче углавном без посебног ризика, уз препоручене мере које предочава лекар, који преписује и лекове против болова и грчева који могу потрајати неколико дана. 

Превентивне мере за смањење малигних болести

Одговорност за превенцију малигних обољења је на сваком појединцу, било да се ради о придржавању препорука о начину здравог живота или о редовним медицинским прегледима који могу помоћи за рано откривање малигнитета и благовременог предузимања одговарајућег лечења.

Редовни медицински прегледи као што су мамографија, Папа тест, колоноскопија и разне врсте скрининга , могу помоћи у раној детекцији и спречавању развоја малигних обољења.

Што се тиче здравог начина живота познате су препоруке које могу помоћи да се лакше носимо са изазовима и проблемима савременог начина живота који могу бити узрочник малигнитета. Оне се односе на исхрану, физичке активности и неке навике које могу подстицати обољевања.

Пожељна је здрава исхрана која је богата воћем, поврћем, интегралним житарицама и немасним протеинима, чиме се може смањити ризик од канцерозних обољења. Корисно је ограничити унос прерађених намирница, засићених масти и шећера који су фактор ризика за настанак ових болести.

Редовна физичка активност је препорука за опште здравље организма и бољу психофизичку спремност за свакодневне активности и добру енергију. Разне врсте вежби и свакодневне шетње помажу у одржавању здраве тежине и могу смањити ризик од развоја одређених врста канцера, попут канцера дебелог црева и дојке.

Пушење је један од главних узрока многих врста канцера, укључујући карцином плућа, грла, једњака и других органа. Престанак пушења и избегавање дуванског дима могу значајно смањити ризик од обољевања.

Прекомерна конзумација алкохола такође повећава ризик од развоја одређених врста канцера, попут карцинома јетре, дојке и дебелог црева.

Излагање УВ зрачењу може повећати ризик од развоја меланома и других облика рака коже. Зато се препоручује коришћење заштитних крема, ношење шешира и одеће која штити од сунчевих зрака, а нарочито је важно да то буде у најтоплијем делу дана.

Правилна хигијена и вакцинација против вируса који су повезани са одређеним врстама канцера, попут вируса хепатитиса Б и хуманог папилома вируса (ХПВ), такође могу допринети превенцији малигних обољења.

Зато будите одговорни према себи, применом ових превентивних мера можете смањити ризик од развоја малигних обољења и допринети очувању свог здравља.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *