Витамин Ц таблете за јачи имунитет

Цитрусно воће за више витамина Ц
/ Фото Bruna Branco на Unsplash

Витамин Ц има кључну улогу у бројним виталним функцијама у телу. С обзиром да људски организам не производи витамин Ц, мора се редовно уносити у довољним количинама и најбоље је да то буде разноврсном исхраном, посебно намирницима богатим овим витамином.

У посебним ситуацијама, као што је трудноћа и дојење, или јачање имунолошког система, корисни су суплементи витамина Ц који могу бити у таблетама, капсулама, као прашак, а има и таблета за жвакање.

Витамин Ц је важан за раст и поправку ткива, стимулацију имунолошког система, апсорпцију гвожђа из биљне хране, формирање колагена (важног за кожу, крвне судове, кости и хрскавицу).

Битно утиче на нормално функционисање нервног система, штити ћелије од оксидативног стреса, смањује умор, јача имуни систем организма. Витамин Ц је снажан антиоксиданс који помаже у заштити ћелија од оштећења изазваних слободним радикалима.

Недостатак витамина Ц у организму може довести до појаве скорбута који се манифестује умором, боловима у мишићима и зглобовима, крварењем десни и другим симптомима.

Где највише има витамина Ц

Разне врсте воћа и поврћа богате су витамином Ц.

  • Најпре се препоручује цитрусно воће: поморанџе, лимун, грејпфрут, мандарине.
  • Затим бобичасто воће: јагоде, малине, боровнице.
  • У тропском воћу има га у ананасу, мангу и папаји.
  • Поврће богато витамином Ц је црвена паприка, парадајз, броколи, карфиол, спанаћ, кромпир.
  • Има га и киви, лубеница, крушка и шипурак.

Разноврсном исхраном обезбедићете довољно витамина Ц, а препорука је да због осетљивости овог витамина на светлост, ваздух и топлоту, намирнице богате витамином Ц конзумирате у сировом облику или минимално термички обрађене.

Панорама Ужица

Када су неопходни суплементи

  • Суплементи витамина Ц препоручују се уколико не уносите довољно овог витамина путем исхране или у неким ситуацијама када се повећава потреба за овим витамином као што је период трудноће, дојења, или сте изложени стресним ситуацијама.
  • Пушачима се такође препоручује повећано уношење витамина Ц. 
  • Суплементација је корисна у ситуацијама повећаног оксидативног стреса, јер је витамин Ц снажан антиоксиданс и помаже у заштити ћелија од оштећења.
  • Витамин Ц има кључну улогу у подршци имунолошком систему организма.
  • Поред ових ситуација суплементација се препоручује и при велики физичким напорима, код честих инфекција горњих дисајних путева, повишене телесне температуре, анемије услед недостатка гвожђа, смањене апсорпције витамина Ц у старијој популацији.

У таквим ситуацијама препоручују се витамин Ц таблете или суплемент овог витамина у капсулама, у виду прашка у кесицама или витамин Ц таблете за жвакање.

У понуди су разна паковања суплемената, али се увек саветује претходна консултација са лекаром или фармацеутом како бисте узимање суплемента прилагодили вашим потребама. Тако избегавате евентуалне компликације које могу настати ако узимате друге лекове или имате одређене здравствене проблеме.

Могуће последице прекомерне употребе суплемента

Треба да водите рачуна колико суплемента витамина Ц узимате јер веће количине могу изазвати гастроинтестиналне сметње, као што су пролив, мучнина, повраћање и надутост.

Дуготрајан унос суплемента у великим количинама може изазвати и проблеме са бубрезима тако што повећава ризик од формирања бубрежних каменаца, нарочито код особа које већ имају предиспозиције за ову врсту проблема с бубрезима.

Прекомерна суплементација витамина Ц у интеракцији са неким лековима, као што су антикоагуланси или препарати гвожђа, може утицати на њихову ефикасност или изазвати нежељене ефекте.

Превише витамина Ц може смањити апсорпцију неких других витамина као што је витамин Б12.

Која дневна доза витамина Ц је довољна за вас нека буде препорука лекара и фармацеута, а ова упозорења важе за ситуације када се узимају изузетно високе дозе суплемента у дужем периоду.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Deprecated: trim(): Passing null to parameter #1 ($string) of type string is deprecated in /home/uzicenet/public_html/wp-content/plugins/simple-lightbox/includes/class.utilities.php on line 545