Данка Лазовић - Тајна једне тајне

Данка Лазовић

Тајна једне тајне – Данка Лазовић

Врста: Збирка песама

Издавач: Културно спортски центар Чајетина, Чајетина, 2004.

Број страна:

ISBN:

Млада песникиња, Данка Лазовић, још ученица средње школе, својим надахнутим и дубоким стиховима излази пред суд читалачке публике. Овакав увод може читаоца мало уплашити. Но, као први читалац ових стихова, ја ћу се потрудити да љубитељима поезије пренесем властити утисак и да разбијем младој ауторки евентуалну трему и страх од озваничења сопствених књижевних стремљења.

Данка Лазовић је надарена, помало дрчна песникиња и она својим стиховима показује да млади на овим просторима умеју да осећају и размишљају. Она је храбра, нема намеру да устукне ни пред ким, ни пред чим, зато њени стихови повремено носе трагове Миљковићевих рима. Песме су разнолике, како тематски, тако и обимом и склопом, што наговештава да се млада ауторка не задржава на истим темама, али и да врло свесно трага за сопственим стилом и изразом. Речник јој је интересантан, стандардан, често са необичним склоповима и изразима, тако да, са померањем значења неких речи и израза, песникиња нам даје веома упечатљиве и снажне слике.

Збирка нема уједначен квалитет песама, што је са једне стране добро. Оно што је посебно битно, песникиња је створила јединствену целину – збирку песама у којој свака песма живи свој живот, али и живот целине, међусобно се прожимајући и повезујући са другим песмама. То је нешто што се намеће као посебан квалитет њеног дела.

Песме су повремено лапидарне, језгровите и снажне, чини се да је песникиња управо у најсажетијим строфама најјача. У дужим песмама пак, њене речи немају ону снагу и дубину, као да се помало расплињује и допушта да је свакодневни израз порази. Можда управо у оријентацији на сажетије и језгровитије стихове Данка Лазовић би могла да пронађе коначно исходиште сопствене поезије.

Храброст ауторке је што се посветила поезији, данас не толико читаном књижевном изразу, али је несумњиво да песникиња успева кроз своје песме оно што је и захтев поезије: да са што мање речи каже што више. Песници таквога стила носе у себи огромно духовно богатство. Моје је мишљење да млади дух песникиње наговештава озбиљна стремљења и у потпуности подржавам њене строфе.

Панорама Ужица
Панорама Ужица

Поделите:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *