Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“

Софија Бунарџић, аутор пројекта и колоније Керамика Злакуса
Софија Бунарџић, академски сликар-керамичар

Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ представља уметнички израз старог грнчарског заната чија традиција у селу Злакуси код Ужица сеже уназад више од 300 година, а технолошки процес израде керамике, од посебне мешавине глине и ситно млевеног камена калцита, сличан је ономе у праисторији.

Овај стари занат за израду посуђа у домаћинству (лонци, сачеви, ђувечаре) до пре пар деценија био је пред гашењем. Њиме се бавило само неколико старих мајстора који су чували тајну израде веома квалитетних и постојаних употребних предмета.

Схвативши вредност и културно богатство таквог начина израде керамике, академски сликар-керамичар Софија Бунарџић, ауторским пројектом „Керамика Злакуса“ осмислила је начине да се стари занат сачува, а уметност обогати новом техником, до тада непознатој у савременој уметничкој керамици.

Тако је 1996. године настала Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“, свестрано подржана од министарстава за културу и за науку и технологију, као и од угледних научних и уметничких институција у Србији.

Током десет дана у августу учесници су радили у домаћинствима мајстора-грнчара у Злакуси и посетили су више туристичких локалитета у ужичком крају, као што су Потпећка пећина, Мокра Гора, музеј „Старо село“ у Сирогојну. У Радионици за обраду уметничког стакла „Тифани“ у селу Трипкови могли су да се опробају у изради предмета од стакла.

Панорама Ужица

На крају колоније, по устаљеном обичају, организује се печење мањих радова како би се сагледао читав процес настанка уметничких предмета, од идеје до печења на отвореној ватри. У септембру је печење великих форми, а током јесени традиционално се приређује изложба радова у Уметничкој галерији у Ужицу.

Током 26 година трајања, Мађународна колонија уметничке керамике окупила је 380 уметника из 38 земаља. Оставили су око 800 радова који ће, како Град Ужице планира, добити простор за сталну изложбу.

Међународна колонија уметничке керамике Злакуса
Прво печење радова

Пројектом „Керамика Злакуса“ аутора Софије Бунарџић сачувано је и обогаћено прожимање између традиционалног грнчарства, јединственог по материјалу и методу рада, и савремених тенденција у уметничкој керамици.

Порасло је и интересовање младих људи за овај занат, тако да сада у Злакуси има више десетина мајстора-грнчара који се увелико баве овим занатом. А крај магистралног пута од Пожеге до Ужица неколико њих је отворило продавнице грнчарије, на задовољство бројних туриста и путника који застану и купе нешто од посуђа за своје домаћинство.

Биљана Ђорђевић Богдановић, археолог: О ГРНЧАРИЈИ ИЗ ЗЛАКУСЕ И ЊЕНОМ ЗНАЧАЈУ ЗА ЕТНОЛОШКА И АРХЕОЛОШКА ИСТРАЖИВАЊА

Никола Кусовац, историчар уметности: У ЗНАКУ ТРАДИЦИЈЕ

Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“ / International Colony of Fine Art Ceramics

Colony Director Sofija Bunardzic, academic painter-ceramist: PROJECT OF THE INTERNATIONAL COLONY CERAMICS

Biljana Djordjević-Bogdanović, archaeologist: ON ZLAKUSA POTTERY AND ITS SIGNIFIANCE FOR ETHNOLOGICAL AND ARCHEOLOGICAL RESEARCH

Nikola Kusovac, Art historian: IN THE SPIRIT OF TRADITION

Ljiljana Nikolic, Art Historian/Fine Art Critic: ТHE FIRST INTERNATIONAL COLONY OF CERAMICS

Keiko Harada, Japan: THE ZLAKUSA SUMMER WORKSHOP

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Једно реаговање на “Међународна колонија уметничке керамике „Злакуса“”

  1. […] Злакуса“ и идејни творац и организатор Међународне колоније уметничке керамике „Злакуса&#8…. Уметници на колонији стварају уметничка дела у […]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ужице.Нет

О Ужицу и ужичком крају