Др Иван Коларић

Рођен је 1952. године у Клењу, код Богатића. Матурирао је гимназију у Лозници. Дипломирао је, магистрирао и докторирао на Филозофском факултету у Београду.

Био је гимназијски професор у Крупњу (Рађевина). Затим је био професор Филозофије са етиком и Масовних комуникација, као и шеф Катедре за филозофију и социологију на Учитељском факултету у Ужицу. Такође, био је сарадник и професор по позиву за Филозофију са етиком на Учитељском факултету у Београду и на Вишој васпитачкој школи у Крушевцу. Радио је на више универзитета у Србији и региону као редовни или гостујући професор (Крагујевац, Српско Сарајево, Београд). Предавао је на предметима Филозофија са етиком, Логика са методологијом, Савремене филозофије, Масовне комуникације.

На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу био је од 2009. године професор филозофије и естетике. А 2012. године изабран је за декана факултета на јединствени предлог сва три одсека (филологија, сликарство и музика).

Био је ментор при изради више магистарских и докторских теза из филозофије.

Сада борави у Ужицу и на Златибору.

Панорама Ужица

Иван Коларић је публиковао више од 300 стручних и научних радова (расправа, студија, есеја, фељтона, приказа и чланака) из филозофије, логике, социологије, комуникологије, педагогије, психологије и књижевности – у реномираним домаћим и страним листовима и часописима. Многи стручни и књижевни радови су награђивани и превођени на енглески, немачки, француски, руски, јапански, индијски, пољски, словеначки, македонски и грчки језик.

Посебно је значајан његов допринос педагошкој филозофији. Аутор је више издања цењених универзитетских и гимназијских уџбеника и приручника. Више од две деценије, у оквиру подлистка Просветног прегледа Педагошка пракса (гласила просветних радника Србије и Републике Српске) водио је стручно и дидактичко-методичко усавршавање наставника друштвено-историјских наука наука.

Приказ књига

Кристали осмишљавања (1996)

Филозофија (1998)

Свети Сава Српски – харизма и мит (1998)

Филозофска хрестоматија (2000)

Filozofsko-teološki leksikon (2000)

Библиографија

Филозофски уџбеници и лексикони

„Филозофија”, времеплов мудрољубља (1998, 2017)

„Филозофска хрестоматија” (2000)

„Филозофско-теолошки лексикон” (2000)

„Логика” (2002)

Филозофске студије

„Кристали осмишљавања” (1996)

Проза и есеји

Дар реке Дрине, збирка кратких прича (1991)

Свети Сава Српски, харизма и мит, монографија (1991)

Аутор је првог едукативног CD-а из филозофије у Југославији.

Панорама Ужица

Поделите:

Места:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *